Platforma de știri CitizenNews din Hong Kong a anunțat duminică seara că se va închide pentru a “asigura siguranța tuturor”, la trei zile după ce poliția de securitate națională a orașului a percheziționat un alt organ de presă online independent, acuzat de răzvrătire.

CitizenNews, o platformă nepartizană finanțată de cititori și fondată în 2017 de un grup de jurnaliști veterani, este unul dintre cele mai populare canale de știri online din Hong Kong, cu peste 800.000 de urmăritori pe platformele sale de socializare.

În ultimul an, a absorbit jurnaliști de la alte instituții, pe măsură ce autoritățile și-au înăsprit controlul asupra presei locale din Hong Kong.

Organizații media principale, precum Radio Television Hong Kong, au fost preluate de lideri proguvernamentali, în timp ce ziarul pro-democratic Apple Daily a fost acuzat ca fiind o amenințare la adresa securității naționale și a fost forțat să se închidă.

La sfârșitul zilei de duminică, CitizenNews a anunțat “cu inima strânsă” că își va înceta activitatea marți, iar site-ul său va fi închis “mai târziu”.

“Din păcate, nu mai putem să ne străduim să ne transformăm convingerile în realitate fără teamă din cauza schimbărilor majore din societate din ultimii doi ani și a deteriorării mediului mediatic”, a declarat acesta într-un comunicat.

“În fața unei crize, trebuie să ne asigurăm siguranța și bunăstarea tuturor celor care se află la bord”, a adăugat aceasta.

Patru dintre cofondatorii CitizenNews sunt foști președinți ai Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong.

Asociația, în vârstă de 53 de ani, este unul dintre ultimele grupuri profesionale care au rămas în picioare după ce peste 50 de organizații ale societății civile s-au desființat în ultimul an, sub presiunea politică și arestări.

China și-a înăsprit controlul asupra Hong Kong-ului de la protestele masive și adesea violente în favoarea democrației care au cuprins orașul în 2019, inclusiv prin reprimarea presei locale din Hong Kong, altădată zbuciumată și pluralistă.

Miercurea trecută, peste 200 de ofițeri conduși de unitatea de poliție de securitate națională a orașului au făcut un raid în redacția StandNews, un organ de presă similar cu CitizenNews, și au arestat șapte actuali și foști membri.

StandNews și-a anunțat închiderea câteva ore mai târziu.

Cofondatorul său, Chung Pui-kuen, și ultimul redactor-șef, Patrick Lam, au fost acuzați de “conspirație în vederea publicării de publicații sedicioase” și nu au putut fi eliberați pe cauțiune.

În august 2020 și în iunie 2021, poliția de securitate națională a efectuat un raid în redacția Apple Daily, un tabloid chinezesc fondat în 1995 care critica fără menajamente Beijingul.

Opt dintre editorii și directorii principali ai Apple Daily – inclusiv fondatorul său, magnatul pro-democrație Jimmy Lai – au fost arestați și acuzați de “coluziune cu forțe străine” în temeiul unei noi legi privind securitatea națională impusă de Beijing în oraș, precum și de “conspirație pentru publicarea de publicații sedicioase”.

Apple Daily a fost forțat să se închidă în iunie 2021 și a fost emis un ordin judecătoresc de lichidare a companiei.

Raidul de la StandNews, ca și cele de la Apple Daily de dinaintea sa, a fost întâmpinat cu cenzură internațională și îngrijorare cu privire la libertatea presei în Hong Kong.

“Jurnalismul nu este o răzvrătire”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că, deși a fost de acord cu sentimentul lui Blinken, actele sedicioase “nu pot fi tolerate sub pretextul relatării de știri”.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…