Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, relatează AFP.

Sarmat, supranumită Satan 2 de către analiștii occidentali, se numără printre rachetele rusești de ultimă generație pe care Putin le-a numit “invincibile”. Aceasta este proiectată să înlocuiască racheta balistică intercontinentală Voevoda din epoca sovietică, cunoscută sub denumirea NATO SS-18 Satan.

Noua rachetă este capabilă să transporte încărcătură nucleară până la o distanță de 18 mii de kilometri cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului.

Adresându-se armatei ruse în cadrul unor remarci televizate, Putin a declarat:

“Vă felicit pentru lansarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și îi va face să se gândească de două ori pe cei care, în focul retoricii agresive, încearcă să ne amenințe țara”

Potrivit Ministerului rus al Apărării, testul a avut loc “cu succes” la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei.

“Sarmat este cea mai puternică rachetă cu cea mai mare rază de distrugere a țintelor din lume, care va crește semnificativ puterea de luptă a forțelor nucleare strategice ale țării noastre.”

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook