Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că în situația unui cutremur, autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.

Raed Arafat a explicat că sunt două motive pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.

“În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare”, a exlpicat Raed Arafat pentru Antena3. 

“Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a adăugat Raed Arafat.

Declarațiile lui Raed Arafat vin în contextul în care unii utilizatori ai sistemului de operare Android au primit o alertă de cutremur cu aproximativ zece secunde înainte ca seismul să fie resimțit.

Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a sfătuit populația ce să facă în caz de cutremur.

„În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă. Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Un cutremur de 5,4 magnitudine s-a produs joi, 3 noiembrie, la ora 6.50, în zona seismică Vrancea, și a fost resimțit în mai multe orașe din țară, inclusiv în București.

Este cel mai mare cutremur din România în ultimii patru ani.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *