Spania a confiscat temporar iahtul oligarhului rus Serghei Chemezov, în valoare de 140 de milioane de dolari, aflat la Barcelona, a anunțat luni premierul spaniol Pedro Sanchez. Chemezov este un fost ofițer KGB care conduce conglomeratul de stat Rostec, potrivit Reuters.

“Astăzi am confiscat – termenul tehnic este imobilizat provizoriu – un iaht aparținând unuia dintre principalii oligarhi”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez la televiziunea La Sexta. “Vorbim despre un iaht pe care îl estimăm la 140 de milioane de dolari”.

“Vor mai fi și altele”, a adăugat el, fără a da detalii. Site-ul de monitorizare Marine Traffic a declarat că iahturi legate de alți doi oligarhi care nu sunt încă sancționați sunt, de asemenea, ancorate la Barcelona.

Navigând sub pavilionul Saint Vincent și Grenadine, iatul de 85 de metri este înregistrat pe numele fiicei vitrege a lui Chemezov, Anastasia Ignatova, prin intermediul unei companii din Insulele Virgine Britanice, potrivit unui articol din 2021 publicat în scurgerea de informații Pandora Papers.

Occidentul a sancționat miliardari ruși, a înghețat active de stat și a izolat o mare parte din sectorul corporatist rusesc de economia globală de la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Iahtul oligarhului rus se află în Barcelona din 9 februarie, potrivit Marine Traffic, și a fost până luni în reparații la șantierul naval MB92 din Barcelona.

Ambarcațiunea va rămâne în arest până când autoritățile spaniole vor confirma proprietatea sa și dacă figurează pe vreo listă de ținte ale sancțiunilor, a declarat o sursă guvernamentală.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.