SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe fondul avertismentelor că Rusia și-ar putea invada vecinul, potrivit BBC.

Secretarul de stat Antony Blinken a transmis Rusiei un răspuns oficial la cererile sale de soluționare a crizei ucrainene.

Blinken nu a făcut nicio concesie, dar a declarat că oferă Rusiei “o cale diplomatică serioasă de urmat, în cazul în care Rusia o alege”.

Un ministru rus a declarat că țara sa va studia răspunsul lui Blinken, oferit în coordonare cu NATO.

Rusia a publicat o listă scrisă a preocupărilor sale cu privire la extinderea alianței militare NATO și la problemele de securitate aferente.

Printre acestea se număra cererea ca NATO să excludă posibilitatea ca Ucraina și alte țări să se alăture vreodată alianței.

În ultimele săptămâni, Rusia a adunat un număr mare de trupe la granița cu Ucraina – lucru pe care țările occidentale l-au considerat ca fiind pregătirea pentru o posibilă invazie. Rusia neagă acest lucru.

Antony Blinken a declarat că răspunsul SUA a clarificat “principiile sale fundamentale”, inclusiv suveranitatea Ucrainei și dreptul acesteia de a alege să facă parte din alianțe de securitate precum NATO.

“Nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la seriozitatea scopului nostru atunci când vine vorba de diplomație și acționăm cu aceeași concentrare și forță pentru a consolida apărarea Ucrainei și pentru a pregăti un răspuns rapid și unitar la o nouă agresiune rusă”, a spus el.

“Rămâne la latitudinea Rusiei să decidă cum să răspundă”, a adăugat el. “Suntem pregătiți în orice caz”.

Secretarul de stat a declarat că SUA au trimis în Ucraina trei transporturi de “asistență” militară în această săptămână – inclusiv rachete Javelin și armament antiblindat, alături de sute de tone de muniție și echipamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Rusia susține că un total de 1.730 de luptători s-au predat până acum la uzina Azovstal

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că 771 de soldați ucraineni…

Ministerul britanic al Apărării: Putin demite comandanți de top din cauza eșecurilor militare

Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a informațiilor, care astăzi…