Fostul președinte Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al fostei Securități.

Acțiunea a fost deschisă în contencios administrativ şi fiscal și va fi judecată la Curtea de Apel București. Primul termen a fost stabilit pentru data de 21 octombrie.

Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a constatat în septembrie 2019 calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. 

În martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul fostului președinte, astfel încât acesta a fost declarat definitiv colaborator al Securității.

Din documentele depuse în instanţă de către CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

În urma deciziei definitive a instanței, Traian Băsescu a râmas fără vila de protocol și fără pază de la Serviciul de Pază şi Protecţie. Totodată, Traian Băsescu a râmas si fără pensia specială, care se ridică lunar la aproape 20.000 de lei. 

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook