Un studiu recent a arătat că stațiunile de schi din Europa sunt pe cale să se confrunte cu o lipsă severă de zăpadă ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit cercetătorilor, dacă ratele actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră vor continua, ceea ce va duce la încălzirea suprafeței Pământului cu aproape trei grade Celsius peste nivelurile preindustriale, aproximativ 90% dintre stațiunile de schi din Europa se vor confrunta în cele din urmă cu o lipsă critică de zăpadă naturală.

Chiar dacă încălzirea globală este limitată la ținta de 1,5 grade Celsius stabilită în acordul climatic de la Paris, ceea ce rămâne incert, aproximativ o treime din cele 2.234 de stațiuni de pe continent se vor confrunta cu un risc ridicat de penurie de zăpadă, după cum se arată într-un raport publicat în revista Nature Climate Change.

Studiul, care este primul care ia în considerare costul și amprenta de carbon asociate cu producția de zăpadă artificială, indică faptul că, în timp ce stațiunile de schi situate la altitudini și latitudini mai mari, cum ar fi cele din țările nordice și din Alpii din Franța, Elveția și Austria, pot atenua riscurile climatice prin producerea mecanică de zăpadă, această soluție va fi ineficientă pentru stațiunile situate mai la sud și la altitudini mai mici.

Autorul principal, Hughes Francois, cercetător la Institutul Național de Cercetare Agronomică din Franța, a subliniat că producerea zăpezii presupune investiții și costuri de funcționare considerabile care expun stațiunile la riscul de eșec economic. Mai mult, chiar și atunci când stațiunile sunt capabile să producă zăpadă artificială la un cost accesibil, permițându-le astfel să rămână operaționale și profitabile, această practică contribuie la un cerc vicios prin exacerbarea încălzirii globale din cauza creșterii cererii de energie.

Europa găzduiește aproximativ jumătate din stațiunile de schi din lume, care generează anual aproximativ 28 de miliarde de euro și joacă un rol esențial în susținerea economiilor locale.

Rezultatele studiului indică faptul că, dacă temperaturile globale cresc cu 3 grade Celsius peste nivelurile de la jumătatea secolului al XIX-lea și nu se utilizează zăpada artificială, 100% din stațiunile de schi din Alpii germani și austrieci, precum și din Turcia, s-ar confrunta cu un risc foarte ridicat de aprovizionare insuficientă cu zăpadă, care ar avea loc în medie o dată la doi ani. În mod similar, cifrele corespunzătoare pentru Alpii elvețieni, Munții Nordici și Munții Carpați sunt de 87%, 70% și, respectiv, 91%.

Cu toate acestea, dacă creșterea temperaturii este limitată la 1,5 grade Celsius, rata de “risc foarte ridicat” scade la doar 4%, 5% și, respectiv, 7% în Alpii elvețieni, francezi și austrieci. Cu toate acestea, riscul crește la 20% în Alpii germani și la 48% în Munții Nordici.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…