Un studiu recent a arătat că stațiunile de schi din Europa sunt pe cale să se confrunte cu o lipsă severă de zăpadă ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit cercetătorilor, dacă ratele actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră vor continua, ceea ce va duce la încălzirea suprafeței Pământului cu aproape trei grade Celsius peste nivelurile preindustriale, aproximativ 90% dintre stațiunile de schi din Europa se vor confrunta în cele din urmă cu o lipsă critică de zăpadă naturală.

Chiar dacă încălzirea globală este limitată la ținta de 1,5 grade Celsius stabilită în acordul climatic de la Paris, ceea ce rămâne incert, aproximativ o treime din cele 2.234 de stațiuni de pe continent se vor confrunta cu un risc ridicat de penurie de zăpadă, după cum se arată într-un raport publicat în revista Nature Climate Change.

Studiul, care este primul care ia în considerare costul și amprenta de carbon asociate cu producția de zăpadă artificială, indică faptul că, în timp ce stațiunile de schi situate la altitudini și latitudini mai mari, cum ar fi cele din țările nordice și din Alpii din Franța, Elveția și Austria, pot atenua riscurile climatice prin producerea mecanică de zăpadă, această soluție va fi ineficientă pentru stațiunile situate mai la sud și la altitudini mai mici.

Autorul principal, Hughes Francois, cercetător la Institutul Național de Cercetare Agronomică din Franța, a subliniat că producerea zăpezii presupune investiții și costuri de funcționare considerabile care expun stațiunile la riscul de eșec economic. Mai mult, chiar și atunci când stațiunile sunt capabile să producă zăpadă artificială la un cost accesibil, permițându-le astfel să rămână operaționale și profitabile, această practică contribuie la un cerc vicios prin exacerbarea încălzirii globale din cauza creșterii cererii de energie.

Alte știri:  Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas

Europa găzduiește aproximativ jumătate din stațiunile de schi din lume, care generează anual aproximativ 28 de miliarde de euro și joacă un rol esențial în susținerea economiilor locale.

Rezultatele studiului indică faptul că, dacă temperaturile globale cresc cu 3 grade Celsius peste nivelurile de la jumătatea secolului al XIX-lea și nu se utilizează zăpada artificială, 100% din stațiunile de schi din Alpii germani și austrieci, precum și din Turcia, s-ar confrunta cu un risc foarte ridicat de aprovizionare insuficientă cu zăpadă, care ar avea loc în medie o dată la doi ani. În mod similar, cifrele corespunzătoare pentru Alpii elvețieni, Munții Nordici și Munții Carpați sunt de 87%, 70% și, respectiv, 91%.

Cu toate acestea, dacă creșterea temperaturii este limitată la 1,5 grade Celsius, rata de “risc foarte ridicat” scade la doar 4%, 5% și, respectiv, 7% în Alpii elvețieni, francezi și austrieci. Cu toate acestea, riscul crește la 20% în Alpii germani și la 48% în Munții Nordici.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tribunalul Ilfov a decis eliberarea lui Radu Mazăre din închisoare

Tribunalul Ilfov a decis astăzi eliberarea din închisoare a fostului primar al…

12 pasageri răniți în timpul turbulențelor de pe un zbor de la Doha la Dublin

Douăsprezece persoane au fost rănite după ce un zbor Qatar Airways de…

Florian Coldea s-a prezentat la Poliție pentru controlul judiciar în dosarul trafic de influență

Fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, s-a prezentat…

Macron se declară “indignat” de atacurile aeriene israeliene asupra taberei de refugiați din Rafah

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că este “indignat” de atacurile aeriene…

Rusia pregătește scoaterea talibanilor de pe lista grupărilor teroriste

Ministerul rus de Externe sugerează că președintele Putin ar putea să-i scoată…

Spania promite un ajutor militar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat marți o vizită surpriză în Spania,…