Agenția Centrală de Informații (CIA) a lansat un nou efort de recrutare care vizează rușii nemulțumiți de războiul din Ucraina și de viața din Rusia. CIA consideră că evenimentele recente au creat o oportunitate fără precedent de a-i convinge pe ruși să le împărtășească secretele lor, potrivit CNN.

Demersul de recrutare include un videoclip cinematografic, produs cu finețe, care a fost postat pe platformele de socializare ale CIA, inclusiv Telegram, Twitter, YouTube, Instagram și Facebook. Videoclipul este, de asemenea, folosit pentru a demistifica procesul de contactare a CIA, cu instrucțiuni privind modul în care se poate face acest lucru în mod sigur și anonim.

Oficialii CIA implicați în proiect au declarat că invazia Rusiei în Ucraina a creat o deschidere istorică “pentru ca rușii să vină la noi și să livreze informații de care Statele Unite au nevoie”. Ei speră, de asemenea, să ajungă la persoanele care ar putea fi reținute și să “demistifice” procesul de contactare a CIA. Videoclipul nu îl menționează în mod explicit pe Putin sau războiul din Ucraina, ci se bazează mai degrabă pe teme “atemporale” care i-au convins de mult timp pe rușii nemulțumiți să apeleze la CIA.

Totodată, videoclipul încearcă să facă apel la patriotismul rusesc, mizând pe cultura rusă și citând replici din Leo Tolstoi și Dostoievski.

CIA insistă asupra faptului că videoclipul nu este menit să fie incendiar sau să alimenteze neliniștea în rândul populației în general, unde președintele rus Vladimir Putin se bucură încă de un nivel ridicat de susținere. Mai degrabă, acesta vizează persoanele care sunt nemulțumite și care se află pe linia de plutire.

Precedenta campanie de recrutare a agenției, lansată la două luni de la începerea războiului din Ucraina, a avut un real succes, potrivit oficialilor. Succesul efortului anterior a încurajat CIA să facă un efort mai agresiv cu acest videoclip. Agenția speră că videoclipul va ajuta să ajungă la persoane care au informații valoroase de împărtășit și care se află în afara competiției zilnice “spion vs. spion” dintre serviciile de securitate și agențiile de informații din SUA și Rusia.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook