Agenția europeană de monitorizare a climei, Copernicus Climate Change Service, a publicat săptămâna aceasta date care indică faptul că anul 2023 este pe cale să doboare recordurile de temperatură la nivel global și să devină cel mai cald an de când au început înregistrările. În special luna noiembrie 2023 a spulberat maximele anterioare de temperatură pentru acea lună, devenind astfel a șasea lună consecutivă în care se doboară recorduri.

Potrivit Copernicus, luna trecută, temperatura medie a fost cu 1,75 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Acest lucru împinge temperatura medie pentru primele 11 luni ale anului 2023 cu 0,13 grade în plus față de cel mai cald an precedent, 2016. Luna noiembrie a fost cu 0,85 de grade mai caldă în mod deosebit decât media 1991-2020.

Căldura extraordinară din acest an a fost determinată în parte de tiparele meteorologice precum El Nino, dar și de schimbările climatice pe termen lung cauzate de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Datele sugerează că ne-am putea apropia de o creștere de 1,5 grade Celsius a temperaturilor globale în comparație cu perioada preindustrială – un prag identificat în Acordul de la Paris ca fiind periculos pentru planetă.

Oamenii de știință din domeniul climei trag un semnal de alarmă, deoarece, atâta timp cât poluarea cu dioxid de carbon crește, temperaturile vor continua să urce, iar efectele climatice precum valurile de căldură, secetele și fenomenele meteorologice extreme se vor agrava. Acest lucru sporește urgența negocierilor în curs de desfășurare în cadrul summitului COP28 privind clima de la Dubai, unde țările dezbat măsuri globale de reducere a consumului de combustibili fosili. Cu toate acestea, unii mari producători de petrol se opun unor noi angajamente ferme.

Dacă temperaturile rămân ridicate, anul 2023 va fi declarat oficial cel mai cald an din toate timpurile, odată ce vor fi luate în considerare datele climatice finale pentru luna decembrie. O astfel de căldură record subliniază criza climatică din ce în ce mai mare cu care se confruntă omenirea. Sunt necesare acțiuni mai ambițioase pentru a asigura tranziția lumii către energia regenerabilă și pentru a limita impactul tot mai grav asupra climei, spun experții.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…