Poliția de la Moscova a reținut joi mai mulți aliați ai criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, inclusiv purtătorul de cuvânt al acestuia, pentru ca ar fi instigat oamenii in mediul online să se alătura protestelor stradale neautorizate pentru a cere eliberarea acestuia.

Navalny, cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin, a fost reținut la sfârșit de săptămână și ulterior închis pentru presupuse încălcări ale eliberării condiționate, după ce a zburat înapoi în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit de un agent nervos de nivel militar.

El îl acuză pe Putin că a ordonat otravirea, ceea ce Kremlinul neagă. Susținătorii săi au cerut sâmbătă proteste la nivel național, sperând să preseze Kremlinul să-l elibereze pe Navalny înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

La Bruxelles, ca răspuns la arestarea lui Navalny, parlamentarii Uniunii Europene au solicitat să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2 pentru a duce gazul natural rusesc în Europa.

Mai mulți dintre aliații lui Navalny din Rusia au declarat că poliția a venit la casele lor, inclusiv la purtătorului de cuvânt al acestuia, Kira Yarmysh, care a fost ulterior reținută pentru nerespectare a ordinelor poliției și încălcarea legilor de protest.

„Poliția a început să forțeze ușa și a strigat: ieși, oricum ieși sâmbătă și te vom reține”, a scris Yarmysh pe Twitter înainte de a fi reținută.

Anterior, Georgy Alburov, un alt aliat al Navalny, a spus că a fost luat în custodia poliției într-o gară din Moscova.

Vladlen Los, un avocat belarus al grupului lui Navalny, a declarat că a fost reținut, i s-a spus să părăsească țara până luni și că i se interzice reintrarea în Rusia până în noiembrie 2023.

Poliția l-a reținut și pe aliatul lui Navalny, Lyubov Sobol, a spus avocatul ei. Ea îi îndemnase pe oameni să ia parte la proteste.

Yarmysh, Alburov și Los au spus că vor fi reținuți peste noapte. Sobol a fost eliberată ulterior din arest și urmează să se prezinte vineri în instanță, a spus avocatul ei.

Autoritățile au declarat că mitingurile planificate sunt ilegale și că persoanele care fac astfel de apeluri vor fi trase la răspundere.

Unii ruși proeminenți – inclusiv vedeta de hochei pe gheață Artemi Panarin, precum și rapperi, actori, scriitori și alții – au postat mesaje și videoclipuri de sprijin pentru Navalny pe rețelele de socializare. TikTok a fost inundat de videoclipuri care promovează protestele.

Un student de la o universitate din Moscova care a cerut să nu fie numit a declarat pentru Reuters că el și colegii săi de clasă au fost amenințați cu o posibilă exmatriculare dacă participă la proteste.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Copil grav rănit după explozia unei petarde în județul Prahova

Un incident teribil a avut loc ieri în județul Prahova, unde un…

Grand Theft Auto VI: Rockstar Games a publicat primul trailer pentru mult așteptatul joc GTA 6

După mai bine de un deceniu de așteptare, legendarul dezvoltator de jocuri…

Armata israeliană spune că 2 civili uciși pentru fiecare militant este un raport “extrem de pozitiv”, având în vedere provocările luptei din Gaza

Pe măsură ce violențele dintre Israel și militanții Hamas continuă în Gaza,…

Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU…

Banca elvețiană Banque Pictet recunoaște că a ascuns 5,6 miliarde de dolari de fiscul american

Una dintre cele mai mari bănci private elvețiene, Banque Pictet, a ajuns…