Poliția de la Moscova a reținut joi mai mulți aliați ai criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, inclusiv purtătorul de cuvânt al acestuia, pentru ca ar fi instigat oamenii in mediul online să se alătura protestelor stradale neautorizate pentru a cere eliberarea acestuia.

Navalny, cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin, a fost reținut la sfârșit de săptămână și ulterior închis pentru presupuse încălcări ale eliberării condiționate, după ce a zburat înapoi în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit de un agent nervos de nivel militar.

El îl acuză pe Putin că a ordonat otravirea, ceea ce Kremlinul neagă. Susținătorii săi au cerut sâmbătă proteste la nivel național, sperând să preseze Kremlinul să-l elibereze pe Navalny înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

La Bruxelles, ca răspuns la arestarea lui Navalny, parlamentarii Uniunii Europene au solicitat să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2 pentru a duce gazul natural rusesc în Europa.

Mai mulți dintre aliații lui Navalny din Rusia au declarat că poliția a venit la casele lor, inclusiv la purtătorului de cuvânt al acestuia, Kira Yarmysh, care a fost ulterior reținută pentru nerespectare a ordinelor poliției și încălcarea legilor de protest.

„Poliția a început să forțeze ușa și a strigat: ieși, oricum ieși sâmbătă și te vom reține”, a scris Yarmysh pe Twitter înainte de a fi reținută.

Anterior, Georgy Alburov, un alt aliat al Navalny, a spus că a fost luat în custodia poliției într-o gară din Moscova.

Vladlen Los, un avocat belarus al grupului lui Navalny, a declarat că a fost reținut, i s-a spus să părăsească țara până luni și că i se interzice reintrarea în Rusia până în noiembrie 2023.

Poliția l-a reținut și pe aliatul lui Navalny, Lyubov Sobol, a spus avocatul ei. Ea îi îndemnase pe oameni să ia parte la proteste.

Yarmysh, Alburov și Los au spus că vor fi reținuți peste noapte. Sobol a fost eliberată ulterior din arest și urmează să se prezinte vineri în instanță, a spus avocatul ei.

Autoritățile au declarat că mitingurile planificate sunt ilegale și că persoanele care fac astfel de apeluri vor fi trase la răspundere.

Unii ruși proeminenți – inclusiv vedeta de hochei pe gheață Artemi Panarin, precum și rapperi, actori, scriitori și alții – au postat mesaje și videoclipuri de sprijin pentru Navalny pe rețelele de socializare. TikTok a fost inundat de videoclipuri care promovează protestele.

Un student de la o universitate din Moscova care a cerut să nu fie numit a declarat pentru Reuters că el și colegii săi de clasă au fost amenințați cu o posibilă exmatriculare dacă participă la proteste.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a crescut la peste 11.200 de morți

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că bilanțul victimelor cutremurelor de…

“Dați-ne aripi”: Zelenski îndeamnă Marea Britanie să trimită avioane de luptă în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Marea Britanie pentru a mulțumi poporului…

Încălzirea globală ar putea expune aproximativ 15 milioane de oameni la riscul de inundații provocate de revărsarea lacurilor glaciare

Pe măsură ce ghețarii se topesc și varsă cantități masive de apă…

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 15.800 de morți

Oficialii și medicii au declarat că 12.873 de persoane au murit în…

China îndeamnă Occidentul să nu mai facă apel la victoria Ucrainei în războiul cu Rusia

Fu Cong, ambasadorul Beijingului la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la…