Președintele Biden îl va avertiza pe președintele rus Vladimir Putin, când vor vorbi marți, că, dacă Rusia invadează Ucraina, SUA sunt pregătite să-și sporească prezența trupelor, capacitățile și exercițiile militare pe „flancul estic” al NATO, a declarat un înalt oficial al administrației.

Biden nu amenință că va răspunde militar pentru a apăra Ucraina, ci să-l lovească pe Putin cu sancțiuni, să întărească apărarea aliaților NATO precum statele baltice și să trimită Ucrainei mai multe echipamente pentru a se apăra.

Rusia a desfășurat zeci de mii de soldați în diferite puncte din apropierea graniței și „își intensifică planificarea pentru o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, a declarat oficialul într-un apel de informare pentru a anticipa conversația Biden-Putin.

Casa Albă a avertizat, de asemenea, că Kremlinul intensifică o campanie de dezinformare împotriva Ucrainei, posibil ca pretext pentru a da vina pe Kiev pentru orice ciocnire militară.
„Nu știm dacă președintele Putin a luat o decizie cu privire la continuarea escaladării militare în Ucraina. Dar știm că el își pune în aplicare capacitatea de a se angaja într-o astfel de escaladare dacă decide să facă acest lucru”, a spus oficialul.

Putin și-a stabilit linii roșii înainte de apel, inclusiv posibila desfășurare de către NATO a sistemelor de rachete ofensive pe teritoriul ucrainean.

El caută, de asemenea, o garanție obligatorie din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde spre est, inclusiv spre Ucraina.
În plus, Moscova s-a opus exercițiilor NATO în apropierea granițelor ruse și a sporit cooperarea dintre alianță și Ucraina.

Întrebat dacă armata americană ar putea interveni direct dacă Rusia invadează Ucraina, înaltul oficial a spus că SUA „nu caută să ajungă într-o împrejurare în care accentul contramăsurilor noastre este utilizarea directă a forței militare”.

Oficialul a reiterat că accentul va pus pe sancțiuni, coordonate cu Europa, precum și sprijinul pentru armata ucraineană și „o creștere substanțială a sprijinului și a capacității aliaților din NATO pentru a se asigura că rămân în siguranță”.

Putin a demonstrat în repetate rânduri că nu este descurajat de sancțiunile occidentale, dar poate fi descurajat de costul militar ridicat al invadării Ucrainei, spune Dmitri Trenin de la Carnegie Moscova.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

SUA resping cererea Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la NATO

SUA au respins cererea Rusiei de a exclude Ucraina din NATO, pe…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…