Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă foarte rară și vaccinurile COVID-19 de la Pfizer și Moderna, a declarat vineri, subliniind că beneficiile vaccinurilor depășesc orice riscuri.

Astfel, EMA recomandă ca miocarditele şi pericarditele să fie trecute în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna drept noi efecte secundare.

Miocardita și pericardita trebuie enumerate ca posibile efecte secundare ale celor două vaccinuri ARNm, a declarat comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), adăugând că astfel de cazuri au apărut în primul rând în decurs de 14 zile de la vaccinare.

Acesta a adăugat că afecțiunile au apărut mai des după a doua doză, la bărbații adulți mai tineri. Acest lucru este în conformitate cu constatările din SUA de una trecută.

EMA a analizat peste 300 de cazuri de miocardită și pericardită în ansamblu în Uniunea Europeană, plus Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Majoritatea cazurilor au apărut după inocularea cu vaccinul Pfizer, numit Comirnaty, a spus acesta.

Pfizer a declarat într-un comunicat că majoritatea cazurilor au fost „în general ușoare”, iar persoanele „tind să se recupereze într-un timp scurt după tratament standard și odihnă”.

EMA a analizat, de asemenea, astfel de cazuri cu vaccinuri Johnson & Johnson și AstraZeneca, dar a spus că nu a găsit nicio relație de cauzalitate până acum.

Simptomele cauzate de afecțiuni includ respirație greoaie, palpitații și dureri în piept.

“EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor”, a spus acesta.

De asemenea, EMA a recomandat persoanelor care au antecedente de tulburare rară a sângelui, numită sindrom de scurgere capilară (CLS), să nu se vaccineze cu serul cu o singură doză de la Johnson & Johnson, după examinarea a trei cazuri care au avut loc în decurs de două zile de la vaccinare.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…

Danemarca ridică aproape toate restricțiile Covid-19

Danemarca a anunțat miercuri că va ridica aproape toate restricțiile privind Covid-19…