Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat autoritățile ucrainene și Occidentul că încearcă să pună în scenă un dezastru asemănător celui de la Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie.

“Ticăloșii de la Kiev și susținătorii lor occidentali par să fie gata să pună în scenă un alt Cernobîl. Rachete și obuze cad tot mai aproape de reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie și de depozitele de izotopi radioactivi”, a scris Medvedev vineri pe canalul său Telegram.

El a respins acuzațiile potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele acestor atacuri ca fiind “sută la sută absurde”: “Nici măcar ONU nu crede acest lucru”.

De asemenea, Dmitri Medvedev a sugerat că un accident se poate produce oricând și la centralele nucleare din Uninuea Europeană.

“Ce pot să spun aici… Nu trebuie să uităm că centralele nucleare se află și în Uniunea Europeană. Și un astfel de accident se poate întâmpla și acolo.”

ONU a cerut de urgență să viziteze centrala ucraineană Zaporojie, în contextul în care au fost reluate bombardamentele în zonă și au fost lansate avertismente privind “consecințele catastrofale” ale continuării luptelor în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Compania ucraineană de stat care operează centrala, Energoatom, a declarat că zona a fost lovită de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive.

Afirmațiile vin la doar o zi după ce Ucraina a acuzat Rusia că a lansat rachete în apropiere de centrala nucleară, ucigând cel puțin 13 persoane și rănind 10, știind că ar fi riscant pentru Ucraina să riposteze.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.