Polonia a declarat marți că este pregătită să desfășoare – imediat și gratuit – toate cele 28 de avioane de vânătoare MiG-29 la baza aeriană Rammstein a Forțelor Aeriene americane din Germania și să le pună la dispoziția Washingtonului pentru a le furniza Ucrainei, potrivit unui comunicat al Ministerului polonez de Externe.

De asemenea, Polonia cere Statelor Unite ale Americii să îi furnizeze avioane folosite cu capacități operaționale similare. Polonia este pregătită să convină imediat asupra condițiilor de achiziție a acestor aparate.

Totodată, guvernul polonez a îndemnat “alți aliați din NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens”.

Polonia sprijină Kievul cu arme defensive, dar a declarat că nu va trimite avioane în Ucraina, deoarece nu este parte directă în conflictul dintre Ucraina – care nu este un aliat NATO – și Rusia.

“Orice decizie privind livrarea de arme ofensive trebuie să fie luată de întregul NATO și în unanimitate”, a declarat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki.

“Acesta este motivul pentru care suntem pregătiți să dăm toată flota noastră de avioane de luptă la Ramstein, dar nu suntem pregătiți să facem nicio mișcare de unii singuri pentru că, așa cum am spus, nu suntem parte a acestui război”, a adăugat el.

Conform unui acord probabil, Polonia va primi avioane de luptă F-16 americane ca înlocuitori pentru avioanele din epoca sovietică.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Iohannis, atac dur la profesori: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Guvernul le-a dat tot ce au vrut

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm decizia liderilor sindicali de a continua…

Zelenski: Ucraina va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta Moldova să își atingă obiectivul de aderare la UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat sprijinul pentru aspirațiile Moldovei vecine de…

Regele Charles al III-lea vine astăzi în România pentru o vizită privată de cinci zile

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va sosi astăzi în România…