Ungaria și China au semnat joi o serie de noi acorduri pentru a-și aprofunda cooperarea economică și culturală în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în această țară central-europeană, o călătorie menită să consolideze amprenta economică a Chinei în regiune.

În cadrul întâlnirii dintre Xi și prim-ministrul ungar Viktor Orbán la Budapesta, partea ungară a asigurat că va continua să ofere condiții echitabile pentru companiile chineze care investesc în țară și va crea oportunități pentru tehnologiile moderne occidentale și estice să coopereze în Ungaria.

Beijing a investit miliarde în Ungaria și o consideră un cap de pod important în Uniunea Europeană. În decembrie 2023, Ungaria a anunțat că unul dintre cei mai mari producători auto electrici din lume, compania chineză BYD, își va deschide prima fabrică de producție auto electrică din Europa în sudul țării.

Ungaria găzduiește, de asemenea, mai multe fabrici de baterii auto electrice chinezești și speră să devină un centru global pentru producția de baterii cu ioni de litiu. De asemenea, a întreprins un proiect feroviar, parte a Inițiativei “Belt and Road” a lui Xi, pentru a lega țara de portul controlat de China de la Pireu, Grecia, ca port de intrare pentru mărfurile chineze în Europa Centrală și de Est.

În timpul întâlnirii de joi, Xi a declarat că Inițiativa “Belt and Road” este extrem de compatibilă cu strategia Ungariei de a se deschide către est, iar China sprijină un rol mai mare al Ungariei în promovarea relațiilor China-UE.

Deși nu au fost anunțate investiții majore, oficialii ungari și chinezi au semnat un acord de parteneriat strategic și 18 alte acorduri și memorandumuri de înțelegere. Ministrul ungar de Externe a anunțat apoi că au început discuții inițiale privind dezvoltarea de către China a unei rute feroviare de tranzit ocolind Budapesta și a unei linii feroviare între capitală și aeroportul Ferihegy din Budapesta.

Alte știri:  CFR reduce viteza trenurilor în acest weekend din cauza caniculei extreme

Orbán, un lider naționalist populist care a urmărit aprofundarea legăturilor cu Beijing, în timp ce se distanța de partenerii săi mai tradiționaliști din UE, a remarcat că trei sferturi din investițiile în Ungaria anul trecut au venit din China, subliniind rolul Beijingului în noua ordine mondială multipolară.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…