Impactul dăunător al umanității asupra climei este cât se poate de real, spun oamenii de știință ONU într-un studiu de referință.

Experții, care au analizat în total peste 14 mii de studii, atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

Raportul Grupului de lucru 1 IPCC de astăzi este un cod roșu pentru umanitate “, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

“Dacă combinăm forțele acum, putem evita catastrofa climatică. Dar, după cum arată clar raportul de astăzi, nu există timp pentru întârziere și nu există loc pentru scuze. Mă bazez pe liderii guvernamentali și pe toate părțile interesate pentru a asigura COP26 să fie un succes”.

Raportul spune că emisiile continue de gaze ar putea vedea, de asemenea, o limită cheie de temperatură întreruptă în puțin peste un deceniu.

Autorii arată, de asemenea, că o creștere a nivelului mării care se apropie de 2 m până la sfârșitul acestui secol „nu poate fi exclusă”.

Dar există o nouă speranță că reducerile profunde ale emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea stabiliza creșterea temperaturilor.

Această evaluare sumbră din partea Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) apare într-un document de 42 de pagini cunoscut sub numele de Rezumatul pentru factorii de decizie politică.

Conduce o serie de rapoarte care vor fi publicate în lunile următoare și este prima revizuire majoră a științei schimbărilor climatice din 2013. Lansarea sa vine cu mai puțin de trei luni înainte de un summit cheie despre climă din Glasgow, cunoscut sub numele de COP26.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…