Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu a fost surprins de informațiile potrivit cărora șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion, adăugând că nu se întâmplă multe lucruri în această țară fără ca președintele Vladimir Putin să fie în spatele lor.

Analiștii au speculat că incidentul ar putea servi ca un avertisment pentru potențialii trădători sau ca o manifestare de sprijin pentru armata rusă, pe care Prigojin a subminat-o în timpul unei revolte armate nereușite din iunie.

Potrivit autorităților ruse, Prigojin figura ca pasager al unui avion privat care s-a prăbușit la nord de Moscova, fără a exista supraviețuitori. Ulterior, televiziunea de stat rusă a confirmat moartea lui Prigojin în urma prăbușirii avionului.

Conform informațiilor preliminare publicate de ministerul rus pentru Situații de Urgență., toate cele 10 persoane aflate la bordul avionului au murit.

Dmitri Utkin, mâna dreaptă a lui Prigojin, se afla, de asemenea, la bordul avionului prăbușit, potrivit presei ruse.

Președintele Biden, care a fost informat cu privire la accident, a recunoscut că nu deținea informații concrete despre incident, dar și-a exprimat lipsa de surprindere, având în vedere convingerea sa că Putin este adesea implicat în evenimente importante din Rusia.

“Nu există multe lucruri care se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu fie în spatele lor, dar nu știu suficient de multe ca să știu răspunsul”, a declarat Biden.

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a condus o revoltă împotriva celor mai importanți oficiali din armata rusă la 23-24 iunie, o acțiune despre care Putin a afirmat că ar fi putut arunca națiunea într-un război civil. Luna trecută, atât președintele Biden, cât și directorul CIA, William Burns, au făcut aluzie, în glumă, la potențialul pericol cu care se confruntă Prigojin din cauza acțiunilor sale. “Dacă aș fi în locul lui, aș avea grijă ce mănânc. Aș fi cu ochii pe meniul meu”, a glumit Biden, în timpul unei conferințe de presă cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

În mod similar, directorul CIA Burns a remarcat: “Cred că Putin este o persoană care, în general, crede că răzbunarea este un fel de mâncare care se servește cel mai bine rece… Dacă aș fi în locul lui Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.

Deși negocierile și o înțelegere aparent facilitată de Kremlin au pus capăt răzvrătirii lui Prigojin, permițându-i să se mute în Belarusul vecin, acesta părea să se deplaseze liber în Rusia în ciuda acordului.

Unii experți au interpretat incidentul ca fiind un joc de putere al lui Putin. Daniel Hoffman, fost ofițer superior de operațiuni al CIA și șef al stației din Moscova, a afirmat că prăbușirea a fost efectuată la ordinul lui Putin pentru a demonstra consecințele trădării acestuia. Hoffman a explicat: “Vrei ca propriii tăi băieți să știe că ești brutal și necruțător și că oricine îl trădează pe Putin va plăti prețul suprem. Putin își cauterizează rănile”.

Kremlinul și Ministerul Apărării nu au oferit comentarii imediate cu privire la evenimentele de miercuri, lăsând loc pentru speculații și analize. Î

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Președintele Venezuelei a ordonat exploatarea “imediată” a petrolului, gazelor și minelor din Guyana

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat companiilor de stat să înceapă explorarea…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…

Fostul premier Florin Cîțu, audiat astăzi la DNA în dosarul achizițiilor de vaccinuri

Astăzi are loc prima zi de audieri la sediul DNA în dosarul…

Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia dacă SUA întârzie ajutorul militar, afirmă un înalt oficial ucrainean

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a lansat…

Ministerul Sănătății declară epidemie de rujeolă la nivelul întregii țări

Ministerul Sănătății a declarat marți seară epidemie de rujeolă la nivelul întregii…

Anul 2023 va fi cel mai călduros an din istorie, spun oamenii de știință

Agenția europeană de monitorizare a climei, Copernicus Climate Change Service, a publicat…