Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, potrivit afirmațiilor aliatei sale, Maria Pevcik. Ea a declarat că Navalnîi urma să fie înlocuit cu Vadim Krasikov, un asasin rus care execută o pedeapsă pe viață pentru crimă în Germania. Potrivit afirmațiilor lui Pevcik, doi cetățeni americani aflați în prezent în detenție în Rusia urmau să facă parte și ei din acordul de schimb.

Pevcik a adăugat că negocierile erau în stadiul final pe 15 februarie. În ziua următoare, Navalnîi a murit în celula sa din colonia penitenciară din Siberia, unde ispășea o sentință de 19 ani în legătură cu acuzații larg considerate politice. Oficialii penitenciarului au declarat că dizidentul rus în vârstă de 47 de ani s-a îmbolnăvit după o “plimbare”.

Într-un videoclip postat pe canalul de YouTube al lui Navalnîi, Pevcik, care este președinta Fundației Anti-Corupție a acestuia (FBK), a declarat că negocierile pentru un schimb de prizonieri erau în desfășurare de doi ani.

Potrivit afirmațiilor lui Pevcik, Navalnîi urma să fie eliberat în cadrul unui schimb umanitar, iar oficiali americani și germani erau implicați în discuții.

Procesul a dus în cele din urmă la un plan concret pentru un schimb de prizonieri în decembrie, a spus ea. Vadim Krasikov, un rus găsit vinovat de asasinarea fostului comandant rebel cecen Zelimhan Hangosvili în Germania în 2019, urma să facă parte din acord. Pevcik nu a dezvăluit numele celor doi cetățeni americani aflați în detenție în Rusia. Cu toate acestea, în luna februarie, președintele Putin i-a spus jurnalistului american Tucker Carlson că se poartă discuții cu SUA în legătură cu eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, care este ținut sub acuzații de spionaj.

Alte știri:  Șeful ONU pentru climă spune că mai sunt doi ani pentru a salva planeta

Președintele Putin a sugerat că Rusia ar accepta o persoană care “din motive patriotice, a eliminat un bandit în una dintre capitalele europene… în timpul evenimentelor din Caucaz” – foarte probabil o referire la Krasikov.

Potrivit lui Pevcik, președintele rus Vladimir Putin și-a schimbat părerea despre acord în ultimul moment. Ea a spus că acesta “nu ar fi suportat ca Navalnîi să fie liber” și, deoarece exista un acord “în principiu” pentru eliberarea lui Krasikov, Putin a decis să “scape pur și simplu de moneda de schimb” și să “oferă pe altcineva când va veni momentul”.

“Puțin a devenit nebun de ură față de Navalnîi”, a declarat Pevcik. “El știe că Navalnîi ar fi putut să-l învingă”.

Într-o oră de la publicarea videoclipului, acesta a fost vizionat de sute de mii de persoane. Kremlinul nu a reacționat încă la afirmațiile făcute de Pevcik, dar purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat anterior că acuzațiile privind implicarea guvernului în moartea lui Navalnîi sunt “absurde”.

Autoritățile au refuzat inițial să predea corpul lui Navalnîi mamei sale, cedând în cele din urmă după opt zile de la moartea acestuia. Luni, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, a postat un mesaj pe rețelele sociale în care spunea că aliații săi caută un loc în care susținătorii să poată să-și ia rămas bun în cursul acestei săptămâni. Un astfel de eveniment se preconizează a fi supravegheat cu strictețe de autorități, în cazul în care li se va permite să-l organizeze. Un grup pentru drepturile omului a declarat că 400 de ruși au fost arestați în întreaga țară pentru depunerea de flori în memoria lui Navalnîi după moartea sa.

Alte știri:  Directorul CIA, Bill Burns: Ucraina riscă să piardă războiul până la sfârșitul anului
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook